Βασικές πληροφορίες για τη μεγαλακρία
Η μεγαλακρία (ή ακρομεγαλία) είναι μια ορμονική διαταραχή
που αναπτύσσεται όταν η υπόφυση παράγει υπερβολική ποσότητα αυξητικής ορμόνης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Όταν παράγεται υπερβολική ποσότητα αυξητικής ορμόνης, τα οστά αυξάνονται σε μέγεθος.
Στην παιδική ηλικία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ύψους και ονομάζεται γιγαντισμός. Ωστόσο, στην ενήλικη ζωή, το ύψος δεν μεταβάλλεται. Αντιθέτως, η αύξηση του μεγέθους των οστών
περιορίζεται στα οστά των χεριών, των ποδιών και του προσώπου και ονομάζεται μεγαλακρία.
Καθώς η μεγαλακρία δεν είναι συχνή και οι αλλαγές στο σώμα συμβαίνουν με αργό ρυθμό στην πάροδο πολλών ετών
, η διάγνωση της νόσου συχνά καθυστερεί. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης μπορούν να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματος, πέραν των οστών.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά -ενίοτε και απειλητικά για τη ζωή- προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών και να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διόγκωσης των χαρακτηριστικών.
01.
Συμπτώματα
Ένα συχνό σύμπτωμα της μεγαλακρίας είναι τα διογκωμένα χέρια και πόδια. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε πλέον να φορέσετε δαχτυλίδια που σας έκαναν παλιά και ότι το μέγεθος των υποδημάτων σας αυξάνεται προοδευτικά. Η μεγαλακρία μπορεί επίσης να προκαλέσει σταδιακές μεταβολές στο σχήμα του προσώπου, όπως προεξέχουσα κάτω γνάθο και προεξέχον οστό γύρω από τα φρύδια, διογκωμένη μύτη, πεπαχυσμένα χείλη και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δοντιών. Δεδομένου ότι η μεγαλακρία τείνει να εξελίσσεται βραδέως, τα πρώιμα συμπτώματα της μπορεί να μην είναι εμφανή για πολλά χρόνια. Ενίοτε, οι άνθρωποι διαπιστώνουν τις μεταβολές στο σώμα τους μόνο όταν συγκρίνουν παλαιότερες φωτογραφίες τους με νεότερες φωτογραφίες τους
(τωρινές ή πρόσφατες).
02.
Διάγνωση
Οι γιατροί που πιθανολογούν την παρουσία μεγαλακρίας μπορεί να παραπέμψουν έναν ασθενή για τις ακόλουθες εξετάσεις, ώστε να διαγνώσουν την πάθηση:
Αιματολογικές εξετάσεις: Οι αιματολογικές εξετάσεις αυξητικής ορμόνης και IGF-I μετρούν τους διαφορετικούς τύπους επιπέδων αυξητικής ορμόνης στο αίμα. Εάν αυτά τα επίπεδα είναι υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για εξέταση ανοχής στη γλυκόζη, ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση μεγαλακρίας.
Απεικονιστικές εξετάσεις: Εάν οι αιματολογικές εξετάσεις επιβεβαιώσουν ότι πάσχετε από μεγαλακρία, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανώς να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια το μέγεθος και τη θέση του όγκου και να βοηθήσει στον προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπείας.
03.
Τι προκαλεί τη μεγαλακρία;
Ένας καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος που ονομάζεται αδένωμα και παράγει υπερβολική ποσότητα αυξητικής ορμόνης αποτελεί την πιο συχνή αιτία της μεγαλακρίας. Το αδένωμα εντοπίζεται στην υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται κοντά στη βάση του εγκεφάλου. Εκτός από την αυξητική ορμόνη, η υπόφυση ρυθμίζει και τον τρόπο παραγωγής αρκετών ορμονών από τον οργανισμό μας.
04.
Πρόληψη
Η μεγαλακρία δεν μπορεί να προληφθεί. Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να προλάβουν την επιδείνωση της νόσου και να συμβάλλουν στην αποτροπή των επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο.
Βασικές πληροφορίες για τη μεγαλακρία
Η μεγαλακρία (ή ακρομεγαλία) είναι μια ορμονική διαταραχή που αναπτύσσεται όταν η υπόφυση παράγει υπερβολική ποσότητα αυξητικής ορμόνης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.
Όταν παράγεται υπερβολική ποσότητα αυξητικής ορμόνης, τα οστά αυξάνονται σε μέγεθος. . Στην παιδική ηλικία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ύψους και ονομάζεται γιγαντισμός. Ωστόσο, στην ενήλικη ζωή, το ύψος δεν μεταβάλλεται. Αντιθέτως, η αύξηση του μεγέθους των οστών περιορίζεται στα οστά των χεριών, των ποδιών και του προσώπου, και ονομάζεται μεγαλακρία.
Καθώς η μεγαλακρία δεν είναι συχνή και οι αλλαγές στο σώμα συμβαίνουν με αργό ρυθμό στην πάροδο πολλών ετών, η διάγνωση της νόσου συχνά καθυστερεί. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης μπορούν να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματος, πέραν των οστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά -ενίοτε και απειλητικά για τη ζωή- προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών και να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διόγκωσης των χαρακτηριστικών.
01.
Συμπτώματα
Ένα συχνό σύμπτωμα της μεγαλακρίας είναι τα διογκωμένα χέρια και πόδια. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε πλέον να φορέσετε δαχτυλίδια που σας έκαναν παλιά και ότι το μέγεθος των υποδημάτων σας αυξάνεται προοδευτικά. Η μεγαλακρία μπορεί επίσης να προκαλέσει σταδιακές μεταβολές στο σχήμα του προσώπου, όπως προεξέχουσα κάτω γνάθος και προεξέχον οστό γύρω από τα φρύδια, διογκωμένη μύτη, πεπαχυσμένα χείλη και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δοντιών. Δεδομένου ότι η μεγαλακρία τείνει να εξελίσσεται βραδέως, τα πρώιμα συμπτώματα της μπορεί να μην είναι εμφανή για πολλά χρόνια. Ενίοτε, οι άνθρωποι διαπιστώνουν τις μεταβολές στο σώμα τους μόνο όταν συγκρίνουν παλαιότερες φωτογραφίες τους με νεότερες φωτογραφίες τους.
(τωρινές ή πρόσφατες)
02.
Διάγνωση
Οι γιατροί που πιθανολογούν την παρουσία μεγαλακρίας μπορεί να παραπέμψουν έναν ασθενή για τις ακόλουθες εξετάσεις, ώστε να διαγνώσουν την πάθηση: